UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise- 27th June 2018

www.iasinsights.in ; www.iasgyaan.com posts DAILY CURRENT AFFAIRS PRELIMS Exercise.Questions are picked from various sources across like The Hindu, PIB, other leading newspapers.

 PRELIMS QUESTIONS FROM DAILY CURRENT AFFAIRS – 27th June 2018

1. Consider the following statements

i) It is separated from Asia by the Arafura and Timor seas, with the Tasman Sea lying off the Queensland coast, and the Coral Sea lying between Australia and New Zealand

ii) The world’s smallest continent and sixth largest country by total area

Which of the above statements is/are true about Australia?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: b

Explanation:

  • Australia’s landmass of 7,617,930 square kilometres (2,941,300 sq mi)[82] is on the Indo-Australian Plate.
  • Surrounded by the Indian and Pacific oceans, it is separated from Asia by the Arafura and Timor seas, with the Coral Sea lying off the Queensland coast, and the Tasman Sea lying between Australia and New Zealand.
  • The world’s smallest continent and sixth largest country by total area,Australia—owing to its size and isolation—is often dubbed the “island continent”, and is sometimes considered the world’s largest island.

2. Consider the following statements

i) The Swachh Iconic Places initiative aims to achieve a distinctly higher level of sanitation at  places, especially in the peripheries and approach areas.

ii) the Centre has only taken efforts for making the country’s iconic places Swachh. The special Swachhata initiatives at these places have received CSR support from public and private companies.

Which of the above statements is/are true about Swachh Iconic Places initiative?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: a

Explanation:

  • The Swachh Iconic Places initiative aims to achieve a distinctly higher level of sanitation at  places, especially in the peripheries and approach areas.
  • Following the clarion call by the Prime Minister to make Swachhata everybody’s business, the Centre and selected States have taken up joint efforts for making the country’s iconic places Swachh.
  • The special Swachhata initiatives at these places have received CSR support from public and private companies.

3. Consider the following statements

i) Communication Based Train Control (CBTC) system, which was introduced by Delhi Metro Rail first in the country, is also being formulated jointly by BEL, C-DAC, DMRC, STQC through MoHUA.

ii) A committee has been constituted under the chairmanship of Sh. E. Sreedharan for Standardization and Indigenization in Metro Rail

Which of the above statements is/are not true about ?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: a

Explanation:

  • Communication Based Train Control (CBTC) system, which was introduced by Kochi Metro Rail first in the country, is also being formulated jointly by BEL, C-DAC, DMRC, STQC through MoHUA.
  • A committee has been constituted under the chairmanship of Sh. E. Sreedharan for Standardization and Indigenization in Metro Rail

4. Consider the following statements

i) The Scheme aims at providing Senior Citizens, belonging to BPL category and suffering from any of the age related disability/infirmity and the expenditure for implementation of the scheme will be met from the “Public Welfare Fund”.

ii) The Scheme will be implemented through the sole implementing agency, ‘Artificial Limbs Manufacturing Corporation (ALIMCO)’, (a PSU under the Ministry of health and family welfare).

Which of the above statements is/are true about Rashtriya Vayoshri Yojana?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: d

Explanation:

  • The Scheme aims at providing Senior Citizens, belonging to BPL category and suffering from any of the age related disability/infirmity viz. Low vision, Hearing impairment, Loss of teeth and Locomotor disability, with such assisted-living devices which can restore near normalcy in their bodily functions, overcoming the disability/infirmity manifested.
  • The assistive devices shall be of high quality and conforming to the standards laid down by the Bureau of Indian Standards, wherever applicable.
  • This is a Central Sector Scheme, fully funded by the Central Government. The expenditure for implementation of the scheme will be met from the “Senior Citizens’ Welfare Fund”.
  • The Scheme will be implemented through the sole implementing agency, ‘Artificial Limbs Manufacturing Corporation (ALIMCO)’, (a PSU under the Ministry of Social Justice and Empowerment).

5. Consider the following statements

i) Barak raises in the Tripura hills and enters the plains near Lakhipur. The river enters Bangladesh as Surma and Kushiyara. Later, the river is called the Padma and receives the combined flow of the Ganga and Brahmaputra.

ii) The Barak basin covers parts of India, Bangladesh . In India it spreads over states of , Manipur, Mizoram, Assam, Tripura and Nagaland.

Which of the above statements is/are not true about Barak?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: c

Explanation:

  • Barak raises in the Manipur hills and enters the plains near Lakhipur. The river enters Bangladesh as Surma and Kushiyara. Later, the river is called the Meghna and receives the combined flow of the Ganga and Brahmaputra.
  • The basin covers parts of India, Bangladesh and Myanmar. In India it spreads over states of Meghalaya, Manipur, Mizoram, Assam, Tripura and Nagaland

6. Which of the following statements is/are  true about Unnat Bharat Abhiyan?

i) To provide the knowledge and technology support to improve the livelihoods in rural areas and to upgrade the capabilities of  the public organizations only in the society.

ii) IISC banglore has been designated to function as the National Coordinating Institute for this programme.

Options

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: d

Explanation:

  • Unnat Bharat Abhiyan is a flagship programme of the Ministry of Human Resources Development, with the intention to enrich Rural India.
  • The knowledge base and resources of the Premier Institutions of the country are to be leveraged to bring in transformational change in rural developmental process.
  • It also aims to create a vibrant relationship between the society and the higher educational institutes, with the latter providing the knowledge and technology support to improve the livelihoods in rural areas and to upgrade the capabilities of both the public and private organisations in the society.
  • Under the Unnat Bharat Abhiyan 2.0, the institutions have been selected on a Challenge Mode and the scheme has been extended to 750 reputed Higher Educational Institutes (both public and private) of the country.
  • Also, scope for providing Subject Expert Groups and Regional Coordinating Institutes to handhold and guide the participating institutions has been strengthened.
  • IIT Delhi has been designated to function as the National Coordinating Institute for this programme

7. Which of the following statements is/are true about Fifth Schedule?

i) Fifth Schedule {Article 244(1)} to the Constitution of India, the expression ‘Scheduled Areas’ means ‘such areas as the President may by order declare to be Scheduled Areas’

ii) Fifth Schedule to the Constitution, the President may at any time by order increase the area of any Scheduled Area in a State without the consultation with the Governor of that State

Options

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: a

Explanation:

  • Fifth Schedule {Article 244(1)} to the Constitution of India, the expression ‘Scheduled Areas’ means ‘such areas as the President may by order declare to be Scheduled Areas’.
  • In accordance with the provisions of paragraph 6(2) of the Fifth Schedule to the Constitution, the President may at any time by order increase the area of any Scheduled Area in a State after consultation with the Governor of that State; rescind, in relation to any State or States, any order or orders made under this paragraph, and in consultation with the Governor of the State concerned, make fresh orders redefining the areas which are to be Scheduled Areas.

8. Which of the following statements is/are not true about brow-antlered deer?

i) The brow-antlered deer or the dancing deer is found   at Keibul Lamjao National Park over the floating biomass locally called “phumdi”.

ii) It is listed as Vulnaerable by IUCN

Options

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: b

Explanation:

  • The brow-antlered deer or the dancing deer is found in its natural habitat only at Keibul Lamjao National Park over the floating biomass locally called “phumdi” in the south eastern part of Loktak Lake.
  • The sangai is an endemic and endangered subspecies of brow-antlered deer found only in Manipur, India. It is also the state animal of Manipur.

9. Consider the following statements

i) The National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) was set up in March 2007 as a non statutary body

ii) The Commission’s Mandate is to ensure that all Laws, Policies, Programmes, and Administrative Mechanisms are in consonance with the Child Rights perspective as enshrined in the Constitution of India only,where Child is defined as a person in the 0 to 14 years age group.

Which of the above statements is/are true  about the National Commission for Protection of Child Rights?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: d

Explanation

  • The National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) was set up in March 2007 under the Commissions for Protection of Child Rights (CPCR) Act, 2005, an Act of Parliament (December 2005).
  • NCPCR is a statutory body under the CPCR Act,2005 under the administrative control of the Ministry of Women & Child Development ,Government of India.
  • The Commission’s Mandate is to ensure that all Laws, Policies, Programmes, and Administrative Mechanisms are in consonance with the Child Rights perspective as enshrined in the Constitution of India and also the UN Convention on the Rights of the Child. The Child is defined as a person in the 0 to 18 years age group.

10. Consider the following statements

i) NAFED is now one of the largest marketing agencies only for agricultural products in India. With its headquarters in New Delhi.

ii) NAFED has four regional offices at Delhi, Mumbai, Banglore and Kolkata, apart from 28 zonal offices in capitals of states and important cities.

Which of the above statements is/are not true  about  NAFED?

Options:

a)ionly

b)iionly

c)i&ii

d)none

Answer: c

Explanation

  • National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd (NAFED) is an apex organization of marketing cooperatives for agricultural produce in India, under Ministry of Agriculture, Government of India.
  • It was founded in October 1958 to promote the trade of agricultural produce and forest resources across the nation.
  • NAFED is now one of the largest procurement as well as marketing agencies for agricultural products in India.
  • With its headquarters in New Delhi, NAFED has four regional offices at Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata, apart from 28 zonal offices in capitals of states and important cities.
Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.