UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise-23rd October 2018

www.iasinsights.in; www.iasgyaan.com posts DAILY CURRENT AFFAIRS PRELIMS Exercise.Questions are picked from various sources across like The Hindu, PIB, other leading newspapers.

   PRELIMS QUESTIONS FROM DAILY CURRENT AFFAIRS-23rd October 2018

1. Consider the following statements

i) GCF is fund considered as key vehicle for climate-related development programs. It is guided by the principles and provisions of the IPCC.

ii) It aims to help both developed and developing countries to finance clean energy projects other mitigation efforts, practices and adaptation to counter climate change.

Which of the above statements is/are true about Green Climate Fund ?

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:d

Explanation

  • GCF is UN-backed fund considered as key vehicle for climate-related development programs. It is guided by the principles and provisions of the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).
  • It aims to help developing countries to finance clean energy projects other mitigation efforts, practices and adaptation to counter climate change.

2.Consider the following statements

i) Azad Hind Fauj was founded in Singapore on October 21, 1943 the role of Netaji Subhash Chandra Bose was very important in its establishment. It was founded by ideas of Ras Bihari Bose.

ii) It was armed force, whose purpose was to free India from British control. Subhash Chandra Bose was supreme commander of this army

Which of the above statements is/are true about Azad Hind Fauj?

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :b

Explanation

  • Azad Hind Fauj was founded in Singapore on October 21, 1943. It was established by exiled Indians.
  • The role of Ras Bihari Bose was very important  in its establishment. It was founded by ideas of Netaji Subhash Chandra Bose.
  • It was armed force, whose purpose was to free India from British control. Subhash Chandra Bose was supreme commander of this army

3. Consider the following statements

i) It is series of international Air Force exercises between Indian Air Force (IAF) and Russian Air Force conducted on and over Indian soil.

ii) The exercise included flight tests, practice and demonstrations as well as lectures on subjects related to aviation. The exercise was repeated in 2005, 2006, and 2009.

Which of the above statements is/are not true about Cope India?

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:a

Explanation:

  • Cope India It is series of international Air Force exercises between Indian Air Force (IAF) and United States Air Force conducted on and over Indian soil.
  • The first such exercise was conducted at IAF air force station in Gwalior from February 2004.
  • The exercise included flight tests, practice and demonstrations as well as lectures on subjects related to aviation. The exercise was repeated in 2005, 2006, and 2009.

4.Consider the following statements

i) ADMM and ADMM-Plus serves as key Ministerial-level platforms in regional security architecture for promoting strategic dialogue and practical cooperation between ASEAN and its partner.

ii) This was first time Singapore has chaired ADMM since its establishment in 2006 and first time to chair ADMM-Plus since its establishment in 2006.

Which of the above statements is/are  true about ASEAN Defence Ministers Meeting?

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:b

Explanation

The 12th ASEAN Defence Ministers Meeting (ADMM) and 5th ADMM-Plus was held on October 19 and 20, 2018 Singapore. ADMM and ADMM-Plus serves as key Ministerial-level platforms in regional security architecture for promoting strategic dialogue and practical cooperation between ASEAN and its partner.

This was second time Singapore has chaired ADMM since its establishment in 2006 and first time to chair ADMM-Plus since its establishment in 2010

5.Consider the following statements

i) the full members of the organization are China, Russia, Kazakhstan, Tajikistan, Kyrgyzstan, India and Pakistan. India ,Uzbekistan and Pakistan were granted SCO membership in June 2017.

ii) Afghanistan, Belarus, Iran and Mongolia currently are dialogue partners of SCO. Sri Lanka, Turkey, Azerbaijan, Armenia, Cambodia and Nepal enjoy observer status of SCO

Which of the above statements is/are  true about Shanghai Cooperation Organization?

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:d

Explanation:

  • The full members of the organization are China, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, India and Pakistan.
  • India and Pakistan were granted SCO membership in June 2017. Afghanistan, Belarus, Iran and Mongolia currently enjoy observer status of SCO.
  • Sri Lanka, Turkey, Azerbaijan, Armenia, Cambodia and Nepal are dialogue partners of SCO

6.Consider the following statements

i) A capital market is a financial market in which short-term debt or equity-backed securities are bought and sold.

ii) The capital market has a crucial significance to capital formation. For a speedy economic development, the adequate capital formation is necessary.

Which of the above statements is/are not true about capital market ?

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:a

Explanation

  • A capital market is a financial market in which long-term debt (over a year) or equity-backed securities are bought and sold.
  • Capital markets channel the wealth of savers to those who can put it to long-term productive use, such as companies or governments making long-term investments.
  • The capital market has a crucial significance to capital formation. For a speedy economic development, the adequate capital formation is necessary.

7.Consider the following statements

i) The Government of India constituted a statutory body, the Wildlife Crime Control Bureau(WCCB) on 6 June 2007, by Prevention of cruelty to animals Act, 1960, a special Act to protect the wildlife in the country.

ii) it is mandated to collect and collate intelligence related to organized wildlife crime activities and to disseminate the same to State and other enforcement agencies for immediate action and headquarter in chennai and five regional offices at Delhi, Kolkata, Mumbai, Chennai and Jabalpur

Which of the above statements is/are  true about Wildlife Crime Control Bureau?

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :d

Explanation

  • The Government of India constituted a statutory body, the Wildlife Crime Control Bureau (WCCB) on 6 June 2007, by amending the Wildlife (Protection) Act, 1972, a special Act to protect the wildlife in the country.
  • The Bureau has its headquarter in New Delhi and five regional offices at Delhi, Kolkata, Mumbai, Chennai and Jabalpur
  • it is mandated to collect and collate intelligence related to organized wildlife crime activities and to disseminate the same to State and other enforcement agencies for immediate action so as to apprehend the criminals

8.Consider the following statements

i) The black pond turtle, also known as the spotted pond turtle or the Indian spotted turtle, is a species of seawater turtle endemic to South Asia.

ii) It is classified as critically endangered by IUCN

Which of the above statements is/are  true about black pond turtle ?

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:d

Explanation

  • The black pond turtle (Geoclemys hamiltonii ), also known as the spotted pond turtle or the Indian spotted turtle, is a species of freshwater turtle endemic to South Asia.
  • It is classified as vulnerable by IUCN

9. Consider the following statements

i) The Rajmahal Hillsare located in the Santhal Pargana division of Jharkhand, India and the River Ganga meanders around the hills changing direction of flow from eastwards to southwards.

ii) They were located on the northern margin of the Gondwana supercontinent, and its hills are today inhabited by the Santhal people while its valleys are dominated by the Sauria Paharia people.

Which of the above statements is/are true about Rajmahal Hills ?

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:a

Explanation

  • The Rajmahal Hills are located in the Santhal Pargana division of Jharkhand, India. They were located on the northern margin of the Gondwana super continent, and its hills are today inhabited by the Sauria Paharia people whilst its valleys are dominated by the Santhal people.
  • The River Ganga meanders around the hills changing direction of flow from eastwards to southwards.

10. Consider the following statements

i) Valmiki National Park, Tiger Reserve and Wildlife Sanctuaryis located at the India-Nepal border in the West Champaran district of Bihar, India on the bank of river Kosi.

ii) The Valmiki landscape harbors vivid socio-cultural diversity. ‘Tharu’, a scheduled tribe, is the dominant community in the landscape. It is one of the National park in Bihar.

Which of the above statements is/are true about Valmiki National Park?

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :d

Explanation

  • Valmiki National Park, Tiger Reserve and Wildlife Sanctuary is located at the India-Nepal border in the West Champaran district of Bihar, India on the bank of river Gandak.
  • It is the only National park in Bihar.
  • The Valmiki landscape harbors vivid socio-cultural diversity. ‘Tharu’, a scheduled tribe, is the dominant community in the landscape.
Advertisements

One Comment on “UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise-23rd October 2018”

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.