Static Quiz:Geography-Day 17

www.iasinsights.in ; www.iasgyaan.com posts Static Quiz daily.Here practice bits will be given for reviewing your preparation.

Static Quiz:Geography-Day 17

GEOGRAPHY OF WORLD

1.Which  of the following are reasons for the chief fishing grounds being located in continental shelf areas where cold and warm currents meet?

I. Warm currents are rich in phosphates and nitrates.

II. Plankton-the chief fish feed –thrives in these regions.

III. The meeting of cold and warm currents allows the water to be well aerated.

IV. The epicontinental seas allow sunlight to reach almost to the bottom.

(a) I and III

(b) II and IV

(c) I,II and III

(d) II,III and IV

2.Which of the following is/are characteristic of a depression in the southern hemisphere?

I. It is mass of air whose isobars form an oval or circular shape.

II.Pressure is high in the Centre and decreases towards the outside.

III. Air moves anti-clocckwise.

(a)I only

(b) II only

(c) I and III

(d) All three

3.The axis of the earth is inclined to the plane of the ecliptic at an angle o

(a) 23 ½ %

(b) 22½ %

(c) 66½ %

(d) 67½%

4. The “Land of Midnight Sun” is

(a)  Antarctica

(b) Region north of Arctic circle

(c) Green Land

(d) North Pole

5.Consider the following statements

  1. By about 22 December, the sun is vertically overhead at the equator.
  2. In Summer, the sun is higher in the sky than in winter.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

6.Calderas are mainly not formed by

(a) destruction of the upper part of the volcanic cone by an eruption of great force

(b) engulfment

(c) gradual reduction of an extinct or dormant volcano by erosion

(d) the impact of a meteorite

7. Deltas with tooth like projections at their mouths along a straight coast are called

  (a) Bird-foot delta

(b) Estuarine

(c) Cuspate Delta

(d) Arcuate Delta

8.Which of the following conditions for the survival of corals are correct?

     1.The water temperature must not fall below 20° C.

  1. The depth of water should not exceed 30 fathoms.
  2. The salinity should be less than 10%
  3. The water should be free from sediments

Select the correct answer from the codes given below.

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1,2 and 3

(d) 1,2 and 4

9.Which of the following volcanic islands belong to Atlantic Ocean?

  1. St.Helena
  2. Madeira
  3. South Sandwich
  4. South Sea Islands

Select the correct answer from the codes given below.

(a) 1 and 2

(b) 1,2 and 3

(c) 1,2 and 4

(d) 1,2,3 and 4

10.As moisture drips from the roof of limestone cave and drops on the floor, calcium is deposited to form.

(a) Stalagmite

(b) Stalacite

(c) Pillar

(d) Doline

 

 

 

KEY

1(d)    2(a)   3(c)    4(b)    5(b)    6(d)    7(c)    8(d)    9(a)    10(a)

 

 

Advertisements

One Comment on “Static Quiz:Geography-Day 17”

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.