UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise-1st November 2018

www.iasinsights.in; www.iasgyaan.com posts DAILY CURRENT AFFAIRS PRELIMS Exercise.Questions are picked from various sources across like The Hindu, PIB, other leading newspapers.

   PRELIMS QUESTIONS FROM DAILY CURRENT AFFAIRS-1st November 2018

1.Which of the following statements is/are true about Foreign portfolio investments?

i) foreign portfolio investment is the entry of funds into a country where foreigners deposit money in the country’s stock and bond markets only.

ii) Foreign portfolio investments can be made by individuals and companies only in international countries.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:d

Explanation:

  • Portfolio investments are held directly by an investor or managed by financial professionals. In  foreign portfolio investment is the entry of funds into a country where foreigners deposit money in a country’s bank or make purchases in the country’s stock and bond markets, sometimes for speculation.
  • Foreign portfolio investments can be made by individuals, companies, or even governments in international countries.

2. Which of the following statements is/are true about central Vigilance Commission?

i) The Ordinance of 1998 conferred statutory status to the CVC and the powers to exercise superintendence over functioning of the Delhi Special Police Establishment and CVC have powers to register criminal case.

ii) CVC is only an advisory body and Central Government Departments are free to either accept or reject CVC’s advice in corruption cases.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :b

Explanation:

  • The Ordinance of 1998 conferred statutory status to the CVC and the powers to exercise superintendence over functioning of the Delhi Special Police Establishment
  • CVC does not have powers to register criminal case. It deals only with vigilance or disciplinary cases.
  • CVC is only an advisory body. Central Government Departments are free to either accept or reject CVC’s advice in corruption cases.

3. Which of the following statements is/are true ?

i) The rainfall over south peninsula towards the end of southwest monsoon season is mainly in the coastal districts and it generally occurs in the late part of the nigh only.

ii) Northeast Monsoon season is the major period of rainfall activity over south peninsula, particularly in the eastern half comprising of the meteorological subdivisions of, Rayalaseema and Tamilnadu only.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :d

Explanation:

  • The rainfall over south peninsula towards the end of southwest monsoon season  is mainly in the interior districts and it generally occurs in the afternoon , evening or early part of the night.
  • Northeast Monsoon season is the major period of rainfall activity over south peninsula, particularly in the eastern half comprising of the meteorological subdivisions of Coastal Andhra Pradesh, Rayalaseema and Tamilnadu-Pondicherry.

4.Which of the following statements is/are not true about World Bank?

i) Each member state of the International Development Association should be also a member of the International Monetary Fund (IMF) and only members of IDA are allowed to join other institutions within the Bank

ii) The countries with most voting power are now the United States (15.85%), China (6.84%),Japan (4.42%), Germany (4.00%), the United Kingdom (3.75%), France (3.75%), India(2.91%)

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :c

Explanation:

  • The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) has 189 member countries, while the International Development Association (IDA) has 173 members. Each member state of IBRD should be also a member of the International Monetary Fund (IMF) and only members of IBRD are allowed to join other institutions within the Bank
  • The countries with most voting power are now the United States (15.85%), Japan (6.84%), China (4.42%), Germany (4.00%), the United Kingdom (3.75%), France (3.75%), India (2.91%), Russia (2.77%), Saudi Arabia (2.77%) and Italy (2.64%).

5.Which of the following statements is/are true about Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE)?

i) It is defence PSU and one of India’s leading state-owned shipyards, located in Kolkata, West Bengal. It builds and repairs commercial and naval vessels.

ii) It has Navaratna status and It is first Indian shipyard to build 100 warships.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:a

Explanation:

  • It is defence PSU and one of India’s leading state-owned shipyards, located in Kolkata, West Bengal. It builds and repairs commercial and naval vessels. It also has started building export ships. It has Miniratna status.
  • It is first Indian shipyard to build 100 warships. It is currently handling major project to make three Stealth Frigates for Indian Navy under P17A Project.

6.Which of the following statements is/are true ?

i) Odisha Government has launched an automatic public address system to warn citizens about cyclone and tsunami, floods.   This is the second kind technology in field of Early Warning Dissemination System (EWDS) in India after Hyderabad.

ii) The EWDS of Odisha government has been implemented under the assistance of Asian Bank with a cost of around 82 crores

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:d

Explanation:

  • Odisha Government has launched an automatic public address system to warn citizens about cyclone and tsunami, floods.
  • This is the firstof its kind technology in field of Early Warning Dissemination System (EWDS) in India.
  • The EWDS of Odisha government has been implemented under the assistance of World Bank with a cost of around 82 crores

7. Which of the following statements is/are not true about National Environmental Engineering Research Institute?

i) The National Environmental Engineering Research Institute is a research institute created and funded by Government of India under the Ministry of Environment,forest and climate change.

ii) It works in the field of environmental science and engineering and is a part of Council of Scientific and Industrial Research. It was established in New delhi in 1958.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:c

Explanation:

The CSIR-National Environmental Engineering Research Institute is a research institute created and funded by Government of India under the Ministry of Science and Technology. It works in the field of environmental science and engineering and is a part of Council of Scientific and Industrial Research. It was established in Nagpur in 1958.

8.Which of the following statements is/are true about Dampha Tiger Reserve?

i) Dampha Tiger Reserve, the largest  wildlife sanctuary in Manipur, Indiawas notified in 1985 and declared a Tiger Reserve in 1994.

ii) The tropical forests of Dampa are home to rich flora and fauna. It consists of forest interpolated with steep precipitous hills, deep valleys, jungle streams, ripping rivulets, natural salts licks

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :b

Explanation:

  • Dampha Tiger Reserve, the largest  wildlife sanctuary in Mizoram, India was notified in 1985 and declared a Tiger Reserve in 1994.
  • The tropical forests of Dampa are home to rich flora and fauna. It consists of forest interpolated with steep precipitous hills, deep valleys, jungle streams, ripping rivulets, natural salts licks

9. Which of the following statements is/are true about Electoral Bonds ?

i) Only the Political Parties registered under Section 29A of the Representation of the People Act, 1951 (43 of 1951) and which secured not less than one per cent of the votes polled in the last General Election to the House of the People or the Legislative Assembly of the State, shall be eligible to receive the Electoral Bonds.

ii) It may be noted that Electoral Bonds shall be valid for thirty days from the date of issue

Options

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :a

Explanation:

  • It may be noted that Electoral Bonds shall be valid for fifteen days from the date of issue
  • As per provisions of the Scheme, Electoral Bonds may be purchased by a person, who is a citizen of India or incorporated or established in India.
  • A person being an individual can buy Electoral Bonds, either singly or jointly with other individuals.
  • Only the Political Parties registered under Section 29A of the Representation of the People Act, 1951 (43 of 1951) and which secured not less than one per cent of the votes polled in the last General Election to the House of the People or the Legislative Assembly of the State, shall be eligible to receive the Electoral Bonds.

10.Which of the above statements is/are  true  about advantages of Blockchain?

i) blockchain could not play a role in governance, self-organization and decentralized collaboration

ii) blockchain can help to create a peer-to-peer sharing economy,It is increasing trust and transparency in supply chains.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :b

Explanation

  • Blockchain could play a role in governance, self-organization and decentralized collaboration
  • Blockchain can help to create a peer-to-peer sharing economy
  • It is increasing trust and transparency in supply chains. The lack of visibility in supply chains has led to myriad issues, such as environmental damage, worker exploitation, staggering waste and product fraud.

 

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.