UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise-2nd November 2018

www.iasinsights.in; www.iasgyaan.com posts DAILY CURRENT AFFAIRS PRELIMS Exercise.Questions are picked from various sources across like The Hindu, PIB, other leading newspapers.

   PRELIMS QUESTIONS FROM DAILY CURRENT AFFAIRS-2nd November 2018

1. Which of the following statements is/are true about Unified Payments Interface?

i) It is an instant real-time payment system developed by National Payments Corporation of India facilitating inter-bank transactions and any UPI client app may be used and single bank account may be linked to single app.

ii) The interface is regulated by the National Payments Corporation of India and works by instantly transferring funds between two bank accounts on a mobile platform.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :d

Explanation:

  • Unified Payments Interface (UPI) is an instant real-time payment system developed by National Payments Corporation of India facilitating inter-bank transactions. The interface is regulated by the Reserve Bank of India and works by instantly transferring funds between two bank accounts on a mobile platform.
  • Any UPI client app may be used and multiple bank account may be linked to single app.

2.Which of the following statements is/are true about Dibru-Saikhowa  National Park?

i) It mainly consists of moist mixed semi-evergreen forests, moist mixed deciduous forests, canebrakes and grasslands. It is the largest salixswamp forest in north-eastern India

ii) Dibru-Saikhowa National Park is a national park in Arunachal pradesh, India.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :a

Explanation:

  • Dibru-Saikhowa  National Park is a national park in Assam, India. It is located in Dibrugarh and Tinsukia districts and
  • It mainly consists of moist mixed semi-evergreen forests, moist mixed deciduous forests, canebrakes and grasslands. It is the largest salix swamp forest in north-eastern India

3.Which of the following statements is/are true ?

i) The Asian elephant has been listed as Vulnerableon the IUCN Red List

ii) Project Elephant was launched in 1972 by the Government of India to provide financial and technical support of wildlife management efforts by states for their free ranging populations of wild Asian Elephants

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :d

Explanation:

  • The Asian elephant has been listed as Endangered on the IUCN Red List as the wild population has declined by at least 50% since the 1940s to 1930s, i.e. three elephant generations.
  • Project Elephant was launched in 1992 by the Government of India Ministry of Environment and Forests to provide financial and technical support of wildlife management efforts by states for their free ranging populations of wild Asian Elephants.

4. Which of the following statements is/are true about Keezhadi Findings?

i) 72 potsherds with Tamil Devangiriscript were discovered at the site. These bear Tamil names such as Iyanan, Uthiran, Vendhan, Santhanavathi and Saathan.

ii) The use of fired brick, the size of the building complex, an array of pots were found

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:b

Explanation:

  • 72 potsherds with Tamil Brahmi script were discovered at the site. These bear Tamil names such as Iyanan, Uthiran, Vendhan, Santhanavathi and Saathan.
  • The use of fired brick, the size of the building complex, an array of pots placed in such a way that it must have been used either as a lamp or for painting, and other finds suggest that the settlement is of a more civilized population than was previously suspected during the Sangam period.

5. Which of the following statements is/are not true about Agni-I?

i) Agni-I is short range nuclear capable surface-to-Air ballistic missile. It is first missile of the Agni series launched in 1983.

ii) It is designed to carry payload of more than one tonne (both conventional and nuclear warhead). It is a muti stage missile powered by liquid propellant

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :c

Explanation:

  • Agni-I is short range nuclear capable surface-to-surface ballistic missile. It is first missile of the Agni series launched in 1983.
  • It is designed to carry payload of more than one tonne (both conventional and nuclear warhead). It is single stage missile powered by solid propellant

6.Which of the following statements is/are true ?

i) The ISA has partnered with World Bank to launch Global Solar Atlas at an ISA event at the World Future Energy Summit in India.

ii) With ratifications by 50 countries, the ISA will become a treaty based inter-governmental international organisation and it will be recognized by UN legally to become fully functionable.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :d

Explanation:

  • The alliance has partnered with World Bank to launch Global Solar Atlas at an ISA event at the World Future Energy Summit in Abu Dhabi.
  • With ratifications by 15 countries, the ISA will become a treaty based inter-governmental international organisation and it will be recognized by UN legally to become fully functionable.

7. Which of the following statements is/are done during the time of Lord Ripon?

i) The age for entry in the Civil Services was once again raised to 21 years.

ii)The introduction of ryotwari system and  a resolution in 1882 set off the institutions of local self-government in India.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :a

Explanation:

  • The most important events during this time were as follows:
  • The Vernacular Press Act was repealed in 1882
  • A Resolution in 1882 set off the institutions of local self-government in India.
  • Hunter Commission came in 1882 for the purpose of education reforms.
  •  The age for entry in the Civil Services was once again raised to 21 years.

8. Which of the following statements is/are true about DHARMA GUARDIAN – 2018?

i) It is a joint military exercise between Indian & Bhutan Armies, commenced at Counter Insurgency and Jungle Warfare School, Vairengete, Mizoram, India

ii) Being third time, the 14 days long joint exercise is being conducted ,the objective of this exercise is to build and promote army to army relations in addition to exchanging skills and experiences between both the armies.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :d

Explanation:

  • DHARMA GUARDIAN – 2018, a joint military exercise between Indian & Japanese Armies, commenced at Counter Insurgency and Jungle Warfare School, Vairengete, Mizoram, India
  • Being first of its kind, the 14 days long joint exercise is being conducted ,the objective of this exercise is to build and promote army to army relations in addition to exchanging skills and experiences between both the armies.

9. Which of the following statements is/are true about TReDS?

i) TReDS is online electronic institutional mechanism for facilitating the financing of trade receivables of micro, small and medium enterprises (MSME) through multiple financiers.

ii) It promoted by SEBI, Small Industries Development Bank of India (SIDBI), State Bank of India (SBI), ICICI Bank and HDFC Bank.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :a

Explanation:

  • TReDS is online electronic institutional mechanism for facilitating the financing of trade receivables of micro, small and medium enterprises (MSME) through multiple financiers. RXIL is India’s first TReDS platform operating since January 2017.
  • It promoted by National Stock Exchange (NSE), Small Industries Development Bank of India (SIDBI), State Bank of India (SBI), ICICI Bank and Yes Bank. It enables MSMEs to gain control of their receivables with enhanced visibility and timeliness

10. Which of the following statements is/are true about National testing agency?

i) It is registered under company Act and NTA was approved by Union cabinet in November 2017 as an autonomous and self-sustained premier testing organization to conduct entrance examinations for higher educational institutions in India.

ii) NTA will be chaired by Minister of Human Resource Development

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :d

Explanation:

  • NTA was approved by Union cabinet in November 2017 as an autonomous and self-sustained premier testing organization to conduct entrance examinations for higher educational institutions in India. It is registered as society under Indian Societies Registration Act, 1860.
  • It mandates is to conduct entrance tests entrusted to it by any department or ministry and put in place a robust system for conducting of examinations.
  • NTA will be chaired by eminent educationist appointed by Ministry of Human Resource Development. Its CEO will be Director General (DG) appointed by  Government. Besides, it has Board of Governors comprising members from user institutions.

 

 

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.