UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise-3rd November 2018

www.iasinsights.in; www.iasgyaan.com posts DAILY CURRENT AFFAIRS PRELIMS Exercise.Questions are picked from various sources across like The Hindu, PIB, other leading newspapers.

   PRELIMS QUESTIONS FROM DAILY CURRENT AFFAIRS-3rd November 2018

1.Which of the following statements is/are true about National Housing Bank(NHB)?

i)It is  a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India (RBI), was set up on 9 July 1988 under the Companies Act, 1987. NHB is an apex financial institution for housing.

ii) NHB has been established with an objective to operate as a principal agency to promote housing finance institutions both at regional levels only and to provide financial and other support incidental to such institutions.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:d

Explanation:

  • National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India (RBI), was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is an apex financial institution for housing.
  • NHB has been established with an objective to operate as a principal agency to promote housing finance institutions both at local and regional levels and to provide financial and other support incidental to such institutions and for matters connected therewith.

2.Which of the following statements is/are not true about The National Board for Wildlife?

i) There is a standing committee of the board which approves all the projects falling within protected wildlife areas or within 10 km of them and law does specify the formation of the standing committee.

ii) Alternation of boundaries in national parks and wildlife sanctuaries can be done without approval of the NBWL.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:c

Explanation:

No alternation of boundaries in national parks and wildlife sanctuaries can be done without approval of the NBWL.

There is a standing committee of the board which approves all the projects falling within protected wildlife areas or within 10 km of them; but notably, law does not specify the formation of the standing committee.

3.Which of the following statements is/are true about westerlies?

i) They originate from the low-pressure areas in the horse latitudes and trend towards the poles and steer extratropical cyclones.

ii) The westerlies are strongest in the winter hemisphere and times when the pressure is higher over the poles, while they are weakest in the summer hemisphere and when pressures are lower over the poles.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:d

Explanation:

  • The westerlies are strongest in the winter hemisphere and times when the pressure is lower over the poles, while they are weakest in the summer hemisphere and when pressures are higher over the poles.
  • westerlies, anti-trades, or prevailing westerlies, are prevailing winds from the west toward the east in the middle latitudes between 30 and 60 degrees latitude. They originate from the high-pressure areas in the horse latitudes and trend towards the poles and steer extratropical cyclones in this general manner.

4.Which of the following statements is/are true about?

i) Pakke Tiger Reserve, is a Project Tiger reserve in the Nagaland in northeastern India.

ii) This Tiger Reserve has won India Biodiversity Award 2016 in the category of ‘Conservation of threatened species’ for its Hornbill Nest Adoption Programme.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:b

Explanation:

  • Pakke Tiger Reserve, also known as Pakhui Tiger Reserve, is a Project Tiger reserve in the East Kameng district of Arunachal Pradesh in northeastern India.
  • This Tiger Reserve has won India Biodiversity Award 2016 in the category of ‘Conservation of threatened species’ for its Hornbill Nest Adoption Programme.

5.Which of the following statements is/are true about?

i) Eco-Sensitive Zones (ESZs) are areas notified by the Ministry of Environment, Forests and Climate Change (MoEFCC), Government of India. They does not act as a transition zone from areas of high protection to areas involving lesser protection.

ii) The Environment (Protection) Act, 1986 does mention the word “Eco-Sensitive Zones”.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:d

Explanation:

  • Eco-Sensitive Zones (ESZs) are areas notified by the Ministry of Environment, Forests and Climate Change (MoEFCC), Government of India. They also act as a transition zone from areas of high protection to areas involving lesser protection.
  • The Environment (Protection) Act, 1986 does not mention the word “Eco-Sensitive Zones”. However, Section 3(2)(v) of the Act, says that Central Government can restrict areas in which any industries, operations or processes or class of industries, operations or processes shall not be carried out or shall be carried out subject to certain safeguards.

6.Which of the following statements is/are not true about Sovereign Gold Bonds?

i) The value of the bonds is assessed in multiples of gram(s) of gold, wherein the basic unit is 1 gram. The minimum initial investment is 1 gram of gold, and the upper limit is 10 kgs of gold per investor

ii) The bond’s maturity period is for 8 years. However, you cannot choose to exit the bond within this period.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:c

Explanation:

  • The value of the bonds is assessed in multiples of gram(s) of gold, wherein the basic unit is 1 gram. The minimum initial investment is 1 gram of gold, and the upper limit is 4 kgs of gold per investor (individual & HUF).
  • The bond’s maturity period is for 8 years. However, you can choose to exit the bond from 5thyear onwards (only on interest payout dates).

7.Which of the following statements is/are true about Right to Information (RTI)?

i) Right to Information(RTI) is an Act of the Parliament of India to provide for setting out the practical regime of right to information for citizens and replaces the erstwhile Freedom of information Act, 2002.

ii) Under the provisions of the Act, any citizen of India may request information from a “public authority” which is required to reply expeditiously or within sixty days.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :a

Explanation:

  • Right to Information (RTI) is an Act of the Parliament of India to provide for setting out the practical regime of right to information for citizens and replaces the erstwhile Freedom of information Act, 2002.
  • Under the provisions of the Act, any citizen of India may request information from a “public authority” (a body of Government or “instrumentality of State”) which is required to reply expeditiously or within thirty days.
  • The Act also requires every public authority to computerise their records for wide dissemination and to proactively certain categories of information so that the citizens need minimum recourse to request for information formally.

8. Which of the following statements is/are not true  about Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons?

i) The OPCW–The Hague Award was established to honour select individuals and institutions by highlighting their exceptional contributions towards the goal of a world permanently free of chemical weapons

ii) The organisation was awarded the 2017 Nobel Peace Prize “for its extensive efforts to eliminate chemical weapons”

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:b

Explanation

  • The organisation was awarded the 2013 Nobel Peace Prize “for its extensive efforts to eliminate chemical weapons”
  • The OPCW–The Hague Award was established to honour select individuals and institutions by highlighting their exceptional contributions towards the goal of a world permanently free of chemical weapons

9.Which of the following statements is/are true  about  Khongjom Day?

i).To pay tributes to the great warriors of  battle of 1891 at Khongjom in Thoubal district, the warriors laid down their lives safeguarding the freedom of the state.

ii) Nagaland is observing Khongjom Day

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :a

Explanation

  • Manipur is observing Khongjom Day today to pay tributes to the great warriors of Anglo-Manipur battle of 1891 at Khongjom in Thoubal district. The warriors laid down their lives safeguarding the freedom of the state.
  • The Anglo-Manipur War was an armed conflict between the British Empire and the Kingdom of Manipur. The war lasted between 31 March – 27 April 1891, ending in a British victory.

10.Which of the following statements is/are  true  about QR code?

i) UIDAI has introduced an updated ‘QR code’ that holds non-sensitive details like name, address, photo, and date of birth, and used for online user verification without the 12-digit ID number.

ii) QR code is a landmark development which will allow everyone to establish their identity through offline verification with giving the Aadhaar number.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:d

Explanation

UIDAI has introduced an updated ‘QR code’ that holds non-sensitive details like name, address, photo, and date of birth, and can be used for offline user verification without the 12-digit ID number.

QR code is a form of barcode label which contains machine-readable information.

QR code is a landmark development which will allow everyone to establish their identity through offline verification without giving out Aadhaar number.

 

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.