UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise-4th November 2018

www.iasinsights.in; www.iasgyaan.com posts DAILY CURRENT AFFAIRS PRELIMS Exercise.Questions are picked from various sources across like The Hindu, PIB, other leading newspapers.

PRELIMS QUESTIONS FROM DAILY CURRENT AFFAIRS-4th November 2018

1.Which of the following statements is/are true about World Bank released its latest Doing Business Report?

i) In ‘Trading across Borders’, India’s rank improved from 181 in 2017 to 52in 2018, an improvement of 129 ranks in a single year.

ii) In grant of construction permits, India’s rank improved by 66 positions moving from 146 in 2017 to 80in 2018.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:d

Explanation:

  • The World Bank released its latest Doing Business Report. India has recorded a jump of 23 positions against its rank of 100 in 2017 to be placed now at 77thrank among 190 countries assessed by the World Bank.
  • India has improved its rank in 6 out of 10 indicators and has moved closer to international best practices (Distance to Frontier score) on 7 out of the 10 indicators.
  • But, the most dramatic improvements have been registered in the indicators related to ‘Construction Permits’ and ‘Trading across Borders’. In grant of construction permits, India’s rank improved from 181 in 2017 to 52in 2018, an improvement of 129 ranks in a single year. In ‘Trading across Borders’, India’s rank improved by 66 positions moving from 146 in 2017 to 80in 2018.

3.Which of the following statements is/are true about GSAT-11?

i) GSAT-11 will be launched from the Sriharikota as ISRO’s own Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III

ii) The payloads will consists of 40 high power Ku, Kaband transponders that will be built at Space Applications Centrein Ahmedabad

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:b

Explanation:

  • GSAT-11 will be launched from the European spaceport in French Guiana as ISRO’s own Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III (GSLV Mk III) rocket can only lift a satellite weighing not more than four tonnes to Geostationary transfer orbit.
  • The payloads will consists of 40 high power Ku, Kaband transponders that will be built at Space Applications Centre in Ahmedabad

3.Which of the following statements is/are true about boundries of Manipur?

i) It is bounded by Assamto the north and Mizoram to the south

ii) It is bounded by Bangladesh to the west and Burma(Myanmar) lies to its east.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:d

Explanation:

  • It is bounded by Nagaland to the north, Mizoram to the south, and Assam to the west; Burma (Myanmar) lies to its east.

4.Which of the following statements is/are not true about Malabar giant squirrel?

i) The species is endemic to deciduous and mixed deciduous only of peninsular India, reaching as far north as the Satpura hill range of Madhya Pradesh

ii) It is classified as Endangered by IUCN

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:c

Explanation:

  • The species is endemic to deciduous, mixed deciduous, and moist evergreen forests of peninsular India, reaching as far north as the Satpura hill range of Madhya Pradesh
  • It is classified as least concern by IUCN

5.Which of the following statements is/are true about Ramsar Convention?

i) The Convention on Wetlands, known as the Ramsar Convention, is an intergovernmental environmental treaty established in 1971 by WWf, and coming into force in 1975.

ii) Wetland regularly supports 1% of the individuals in a population of one species or subspecies of wetland-dependent non-avian animal species, is one of the conditions to declare under ramsar convention

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:b

Explanation:

  • The Convention on Wetlands, known as the Ramsar Convention, is an intergovernmental environmental treaty established in 1971 by UNESCO, and coming into force in 1975.
  • “it regularly supports 1% of the individuals in a population of one species or subspecies of wetland-dependent non-avian animal species.”

6.Which of the following statements is/are true about Zika virus?

i) The Zika virus can spread by vertical transmission, during pregnancy or at delivery,an infection during pregnancy has been linked to changes in neuronal development of the unborn child.

ii) Zika is primarily spread by the male Aedes aegyptimosquito, which is active mostly in the night time

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer :a

Explanation:

  • The Zika virus can spread by vertical transmission, during pregnancy or at delivery. An infection during pregnancy has been linked to changes in neuronal development of the unborn child.
  • Zika is primarily spread by the female Aedes aegypti mosquito, which is active mostly in the daytime.

7. Which of the following statements is/are true about Saura Jalnidhi scheme?

i) Maharashtra Government has launched Saura Jalnidhi scheme to encourage use of solar energy in irrigation by farmers,Under this scheme, farmers will be given 90% subsidy and 5,000 solar pumps

ii) The beneficiary of this scheme will be farmers who have valid farmer identity cards and have minimum 0.5 acres of agricultural land

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:b

Explanation:

  • Odisha Government has launched Saura Jalnidhi scheme to encourage use of solar energy in irrigation by farmers. Under this scheme, farmers will be given 90% subsidy and 5,000 solar pumps
  • The beneficiary of this scheme will be farmers who have valid farmer identity cards and have minimum 0.5 acres of agricultural land

8. Which of the following statements is/are true about INS Viraat?

i) INS Viraat holds Guinness Books of record of being the longest serving warship in the world, It was also the last British-built ship serving with the Indian Navy

ii) It had played a major role in Operation Jupiter in 1989 in the Bangladesh peace keeping operation

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:a

Explanation:

  • INS Viraat holds Guinness Books of record of being the longest serving warship in the world. It was also the last British-built ship serving with the Indian Navy
  • It had played a major role in Operation Jupiter in 1989 in the Sri Lankan peace keeping operation

9. Which of the following statements is/are not true about ICAR?

i) it was established on 16 July 1929 as a registered society under the Company Registration Act, 1860 in pursuance of the report of the Royal Commission on Agriculture. The ICAR has its headquarters at New Delhi.

ii) The Council is the apex body for co-ordinating, guiding and managing research and education in agriculture including horticulture, fisheries and animal sciences in the entire country except Jammu and Kashmir.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:c

Explanation:

  • It was established on 16 July 1929 as a registered society under the Societies Registration Act, 1860 in pursuance of the report of the Royal Commission on Agriculture. The ICAR has its headquarters at New Delhi. The Council is the apex body for co-ordinating, guiding and managing research and education in agriculture including horticulture, fisheries and animal sciences in the entire country.

10. Which of the following statements is/are true about RCEP?

i) RCEP is proposed free trade agreement (FTA) or comprehensive regional economic integration agreement between the 10-ASEAN countries (Brunei, Cambodia Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam) and its six FTA partners (Australia, Russia, India, China, Japan and Korea).

ii) Its negotiations were formally launched at 2012 ASEAN Summit in Cambodia.

Options:

a) i only

b) ii only

c) i & ii

d) none

Answer:b

Explanation:

  • RCEP is proposed free trade agreement (FTA) or comprehensive regional economic integration agreement between the 10-ASEAN countries (Brunei, Cambodia
  • Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam) and its six FTA partners (Australia, New Zealand, India, China, Japan and Korea). Its negotiations were formally launched at 2012 ASEAN Summit in Cambodia.

 

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.