UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise- 8th Jan 2019

Consider the following statements

i) The person who is declared as a Fugitive Economic Offender can challenge the proclamation in the Supreme Court within 30 days of such declaration according to the Fugitive Economic Offenders Act, 2018.

ii) A person can be named an offender under this law if there is an arrest warrant against him or her for involvement in economic offences involving at least Rs. 1000 crore or more and has fled from India to escape legal action

1.Which of the above statements is/are  true  about Fugitive Economic Offender Act?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

The person who is declared as a Fugitive Economic Offender can challenge the proclamation in the High Court within 30 days of such declaration according to the Fugitive Economic Offenders Act, 2018.

A person can be named an offender under this law if there is an arrest warrant against him or her for involvement in economic offences involving at least Rs. 100 crore or more and has fled from India to escape legal action

Consider the following statements

i) Chairperson who may be a Judge of the Supreme Court or an eminent person with special knowledge and experience in the conduct or administration of arbitration only.

ii) The members of NDIAC will hold office for three years and will not be eligible for re-appointment. 

2.Which of the above statements is/are  not true  about New Delhi International Arbitration Center (NDIAC)?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation

The members of NDIAC will hold office for three years and will be eligible for re-appointment.  The retirement age for the Chairperson is 70 years and other members is 67 years.

Under the Bill, the NDIAC will consist of seven members including: (i) a Chairperson who may be a Judge of the Supreme Court or a High Court, or an eminent person with special knowledge and experience in the conduct or administration of arbitration

Consider the following statements

i) Fifth Schedule administration of scheduled areas and scheduled tribes and Sixth Schedule administration of tribal areas

ii) Elections to Parliament and state legislatures and Delimitation of constituencies

3.Which of the above can be Amendment by special majority of the parliament?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

Amendment by simple majority of the parliament

Fifth Schedule administration of scheduled areas and scheduled tribes

Sixth Schedule administration of tribal areas

Elections to Parliament and state legislatures

Delimitation of constituencies

Consider the following statements

i) Currently the regulatory body is Forward Markets Commission (FMC)

ii) Commodity trading was restarted in India recentl, India has six national commodity exchanges 

4.Which of the above statements is/are  true  about commodity exchanges ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

The regulatory body is Forward Markets Commission (FMC) which was set up in 1953. As of September 2015 FMC was merged with the Securities and Exchange Board of India, SEBI.After this merger sebi has been ordered to exit many commodity exchanges

Commodity trading was restarted in India recently. Today, apart from numerous regional exchanges, India has six national commodity exchanges 

Consider the following statements

i) Aralam Wildlife Sanctuaryis the northernmost wildlife sanctuary of  Karnataka

ii) It is located in the northwest slopes of Western Ghats contiguous with the forests of Coorg (Kodagu) district of Karnataka state

5.Which of the above statements is/are not true  about Aralam Wildlife Sanctuary ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation

Aralam Wildlife Sanctuary is the northernmost wildlife sanctuary of Kerala, southwest India.

 It is located in the northwest slopes of Western Ghats contiguous with the forests of Coorg (Kodagu) district of Karnataka state

Consider the following statements

i) Leprosy, is a long-terminfection by the Virus

ii) Does not Spread between people is thought to occur through a cough or contact with fluid from the nose of an infected person

6.Which of the above statements is/are  true  about Leprosy?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

Spread between people is thought to occur through a cough or contact with fluid from the nose of an infected person

Leprosy, also known as Hansen’s disease (HD), is a long-term infection by the bacterium Mycobacterium leprae or Mycobacterium lepromatosis

Consider the following statements

i) The body administers elections only to the Lok Sabha, Rajya Sabha, state Legislative Assemblies in India

ii) The Chief Election Commissioner and Other Election Commissioners of Indiacan be removed from his office similar to the removal of a judge of the Supreme Court of India

7.Which of the above statements is/are  true  about Chief Election Commission?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

 The body administers elections to the Lok Sabha, Rajya Sabha, state Legislative Assemblies in India, and the offices of the President and Vice President in the country

The Chief Election Commissioner of India can be removed from his office similar to the removal of a judge of the Supreme Court of India which requires a resolution passed by the Parliament with a two-thirds majority in both the Lok Sabha and the Rajya Sabha on the grounds of proved misbehavior or incapacity. Other Election Commissioners can be removed by the President of India on the recommendation of the Chief Election Commissioner.

Consider the following statements

i) company’s financial assets constitute more than 75 per cent of the total assets and income from financial assets constitute more than 25 per cent of the gross income. A company which fulfills both these criteria will be registered as NBFC by RBI.

ii) The Reserve Bank has defined it so as to ensure that companies predominantly engaged in financial activity and with or without get registered with it and are regulated and supervised by it.

8.Which of the above statements is/are true about Non Banking Financial Company?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

company’s financial assets constitute more than 50 per cent of the total assets and income from financial assets constitute more than 50 per cent of the gross income. A company which fulfils both these criteria will be registered as NBFC by RBI. The term ‘principal business’ is not defined by the Reserve Bank of India Act. The Reserve Bank has defined it so as to ensure that only companies predominantly engaged in financial activity get registered with it and are regulated and supervised by it.

Consider the following statements

i) The Santhal, or rarely Santhals, are an ethnic group, native to Bhutan and the Indian states of Jharkhand, Assam, West Bengal, Bihar and Odisha.

ii) Chadar Badar, a form of puppetry known also as Santal puppetry, is a folk show involving wooden puppets placed in a small cage which acts as the stage

9.Which of the above statements is/are true about Santhal tribe ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

The Santhal, or rarely Santhals, are an ethnic group, native to Nepal and the Indian states of Jharkhand, Assam, West Bengal, Bihar and Odisha. Santhals are the largest indigenous tribe in Jharkhand in terms of population. 

Chadar Badar, a form of puppetry known also as Santal puppetry, is a folk show involving wooden puppets placed in a small cage which acts as the stage

Consider the following statements

i) An invasive species can be any kind of living organism an amphibian (like the cane toad), plant, insect, fish, fungus, bacteria, or even an organism’s seeds or eggs that is not native to an ecosystem and causes harm,an invasive species which always come from another country.

ii) African apple snail it is most invasive among all alien fauna in India. It is mollusc and was first reported in kerala.

10.Which of the above statements is/are true about invasive species?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

An invasive species can be any kind of living organism—an amphibian (like the cane toad), plant, insect, fish, fungus, bacteria, or even an organism’s seeds or eggs—that is not native to an ecosystem and causes harm. 

An invasive species does not have to come from another country.

Achatina fulica (African apple snail): It is most invasive among all alien fauna in India. It is mollusc and was first reported in Andaman and Nicobar

Now it is found all across country and is threatening habitats of several native species.

 

 

 

 

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.