UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise- 9th Jan 2019

Consider the following statements

i) BADP was initiated in the border areas of the western region during that Tenth Five Year Plan period for ensuring balanced development of border areas through development of infrastructure and promotion of a sense of security among the border population.

ii) The Department of Border Management, Ministry of Defence has been implementing the Border Area Development Programme (BADP) through the State Governments as part of a comprehensive approach to Border Management.

Which of the above statements is/are  true  about Border Area Development Programme?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

BADP was initiated in the border areas of the western region during that Seventh Five Year Plan period for ensuring balanced development of border areas through development of infrastructure and promotion of a sense of security among the border population.

The Department of Border Management, Ministry of Home Affairs has been implementing the Border Area Development Programme (BADP) through the State Governments as part of a comprehensive approach to Border Management.

Consider the following statements

i) It is an International agreement to regulate worldwide commercial trade in wild animal only and It is administered by the United Nations Environment Programme.

ii) CITES is not binding on state parties to the convention, which are obliged to adopt their own domestic legislation to implement its goals.

2.Which of the above statements is/are  true  about CITES?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

About Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES)

It is an International agreement to regulate worldwide commercial trade in wild animal and plant species. It also restricts trade in items made from such plants and animals, such as food, clothing, medicine, and souvenirs

It was signed on March 3, 1973

It is administered by the United Nations Environment Programme (UNEP).

Secretariat — Geneva (Switzerland).

CITES is legally binding on state parties to the convention, which are obliged to adopt their own domestic legislation to implement its goals.

Consider the following statements

i) The Navodaya Vidyalaya system is a unique experiment unparalleled in the annals of school education in India and elsewhere.

ii) JNVs exist all over India and Its significance lies in the selection of talented rural children as the target group and the attempt to provide them with quality education comparable to the best in a residential school system.

3.Which of the above statements is/are  true  about jawaharlal navodaya school?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation

The Navodaya Vidyalaya system is a unique experiment unparalleled in the annals of school education in India and elsewhere. Its significance lies in the selection of talented rural children as the target group and the attempt to provide them with quality education comparable to the best in a residential school system.

JNVs exist all over India, with the exception of Tamil Nadu, where anti Hindi movements were widespread during past times.

Consider the following statements

i) MSME SAMADHAAN Portal has been launched to monitor the implementation of the Public Procurement from MSMEs by Central Public Sector Enterprises (CPSEs)

ii) MSME SAMBANDH Portal MSME Delayed Payment Portal  It has been launched for empowering micro and small entrepreneurs across the country to directly register their cases relating to delayed payments by Central Ministries, Departments,  CPSEs or State Governments

4.Which of the above statements is/are  true ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

MSME SAMBANDH Portal has been launched to monitor the implementation of the Public Procurement from MSMEs by Central Public Sector Enterprises (CPSEs)

MSME SAMADHAAN Portal MSME Delayed Payment Portal  It has been launched for empowering micro and small entrepreneurs across the country to directly register their cases relating to delayed payments by Central Ministries, Departments,  CPSEs or State Governments

Consider the following statements

i) Bt refers to the bacterium Bacillus thuringiensis which naturally produces a chemical harmful only to a small fraction of insects, most notably the larvae of moths and butterflies, beetles, and flies, and harmless to other forms of life

ii) To produce the GM Cotton, the gene coding for Bt toxin (Cry-1-ac) has been inserted into cotton, causing cotton to produce this natural insecticide insecticide in its tissues

5.Which of the above statements is/are  true  about Bt cotton?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:

Explanation

Bt refers to the bacterium Bacillus thuringiensis which naturally produces a chemical harmful only to a small fraction of insects, most notably the larvae of moths and butterflies, beetles, and flies, and harmless to other forms of life

To produce the GM Cotton, the gene coding for Bt toxin (Cry-1-ac) has been inserted into cotton, causing cotton to produce this natural insecticide insecticide in its tissues

Consider the following statements

i) Raisina Dialogue is an annual conference held in New Delhi. It is envisioned to be India’s flagship conference of geopolitics and geo-economics

ii) The conference is held jointly by Ministry of Home Affairs and the Observer Research Foundation (ORF), an independent think tank based in India.

6.Which of the above statements is/are not true  about Raisina Dialogue?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

Raisina Dialogue is an annual conference held in New Delhi. It is envisioned to be India’s flagship conference of geopolitics and geo-economics

The conference is held jointly by Ministry of External Affairs and the Observer Research Foundation (ORF), an independent think tank based in India.

Consider the following statements

i) Anamalai Tiger Reserve, earlier known as Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and previously as Anamalai Wildlife Sanctuary, is a protected area located in Kerala state, South India

ii) Tropical montane forests occur at higher elevations and are interspersed with montane grasslands, forming the shola-grassland complex. Much of the original evergreen forest now contains introduced teak plantations. 

7.Which of the above statements is/are not true  about Anamalai Tiger Reserve?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation

Anamalai Tiger Reserve, earlier known as Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park (IGWLS&NP) and previously as Anamalai Wildlife Sanctuary, is a protected area located in Tiruppur District, Tamil Nadu state, South India.

Tropical montane forests occur at higher elevations and are interspersed with montane grasslands, forming the shola-grassland complex. Much of the original evergreen forest now contains introduced teak plantations. Bamboo stands and reeds occur in the natural forests

Consider the following statements

i) Cholera is an acute epidemic infectious disease. It is caused by the protozoa Vibrio cholera (V. cholera).

ii) It enters the body through the mouth, often in food or water that has been contaminated with human waste, due to poor sanitation and hygiene.

8.Which of the above statements is/are true about Cholera?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

Cholera is an acute epidemic infectious disease. It is caused by the bacterium Vibrio cholera (V. cholera).

Cholera bacteria enter the body through the mouth, often in food or water that has been contaminated with human waste, due to poor sanitation and hygiene.

Consider the following statements

i) sustainable Development Goals (SDGs) SDGs are 17 global binding goals featuring 169 targets to be implemented from 2015 to 2030.

ii) These goals and targets are set of ambitious objectives across the three dimensions of sustainable development are economic development, social inclusion and environmental sustainability, underpinned by good governance

9.Which of the above statements is/are true about sustainable Development Goals?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

Sustainable Development Goals (SDGs)

SDGs are 17 global non-binding goals featuring 169 targets to be implemented from 2015 to 2030. These goals and targets are set of ambitious objectives across the three dimensions of sustainable development viz. economic development, social inclusion and environmental sustainability, underpinned by good governance

Consider the following statements

i) Basaltic a mafic intrusive igneous rock formed from the rapid cooling of magnesium-rich and iron-rich lava  exposed at or very near the surface of a terrestrial planet or a moon.

ii) Basalt lava has a high viscosity, due to its low silica content, resulting in slow lava flows that can spread over small areas before cooling and solidification.

10.Which of the above statements is/are not true about Basalt rocks?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation

Basalt  is a mafic extrusive igneous rock formed from the rapid cooling of magnesium-rich and iron-rich lava  exposed at or very near the surface of a terrestrial planet or a moon.

Basalt lava has a low viscosity, due to its low silica content, resulting in rapid lava flows that can spread over great areas before cooling and solidification.

 

 

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.