UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise- 10th Jan 2019

1.Consider the following statements

i) The games are held in two categories- under-19 years school students and under-21 college students

ii) Talented players will be identified under it in priority sports disciplines at various levels by High-Powered Committed and e ach will be provided annual financial assistance of Rs. 1 lakh for 5 years

Which of the above statements is/are  true  about Khelo India Youth games?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

Khelo India Youth games are held annually in January or February as the national level multidisciplinary grassroot games. The games are held in two categories- under-17 years school students and under-21 college students

Talented players will be identified under it in priority sports disciplines at various levels by High-Powered Committed and e ach will be provided annual financial assistance of Rs. 5 lakh for 8 years

2.Consider the following statements

i) Leptospirosis is an infection caused by corkscrew-shaped Virus called Leptospira.

ii) Leptospirosis is a disease that affects humans and animals.

Which of the above statements is/are not true  about Leptospirosis?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation

A bacterial disease spread through the urine of infected animals.

Leptospirosis is a bacterial disease that affects humans and animals. It is caused by bacteria of the genus Leptospira.

Leptospirosis is an infection caused by corkscrew-shaped bacteria called Leptospira.

3.Consider the following statements

i) United Nations Office on Drugs and Crime is a United Nations office that was established in 1997 and Head quarter in Vienna.

ii) The World Drug Report is a monthly publication that presents a comprehensive assessment of the international drug problem, with detailed information on the illicit drug situation. 

Which of the above statements is/are  true  about United Nations Office on Drugs and Crime ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation

 United Nations Office on Drugs and Crime  is a United Nations office that was established in 1997 as the Office for Drug Control and Crime Prevention by combining the United Nations International Drug Control Program (UNDCP) and the Crime Prevention and Criminal Justice Division in the United Nations Office at Vienna.

The World Drug Report is a yearly publication that presents a comprehensive assessment of the international drug problem, with detailed information on the illicit drug situation. 

4.Consider the following statements

i) It envisages a uniform premium of only 2% to be paid by farmers for Kharif crops, and 1.5% for Rabi crops only.

ii) The scheme is optional for farmers who have taken institutional loans from banks.

Which of the above statements is/are  true  about Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

In April, 2016, the government of India had launched Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

It envisages a uniform premium of only 2% to be paid by farmers for Kharif crops, and 1.5% for Rabi crops. The premium for annual commercial and horticultural crops will be 5%.

The scheme is mandatory for farmers who have taken institutional loans from banks. It’s optional for farmers who have not taken institutional credit.

5.Consider the following statements

i) Government of India had introduced Transport Subsidy Scheme 1971 to develop industrialization in the remote, hilly and inaccessible areas.

ii) Ministry of MSME is the implementing agency of TSS.

Which of the above statements is/are not true about Transport Subsidy Scheme?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

DIPP (Department of Industrial Policy and Promotion) is the implementing agency of TSS.

Government of India had introduced Transport Subsidy Scheme (TSS) on 23.7.1971 to develop industrialization in the remote, hilly and inaccessible areas.

6.Consider the following statements

i) Global Economic Prospects is a World Economic Forum Group flagship report that examines global economic developments and prospects, with a special focus on emerging market and developing economies.

ii) It is issued once in a year.

Which of the above statements is/are  true  about Global Economic Prospects report?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

Global Economic Prospects is a World Bank Group flagship report that examines global economic developments and prospects, with a special focus on emerging market and developing economies.

It is issued twice a year, in January and June.

7.Which of the following statements is/are not true about Public Accounts Committee?

i) The members and chairman are elected amongst its members of respective houses according to the principle of proportional representation by means of single transferable vote.

ii) This committee is the only  financial standing committeesof the Parliament of India

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation:

The members are elected every year from amongst its members of respective houses according to the principle of proportional representation by means of single transferable vote. The chairperson is appointed by the Lok Sabha speaker. The term of office of the members is one year.

This committee along with the Estimates committee (EC) and Committee on Public Undertakings(COPU) are the three financial standing committees of the Parliament of India.

8.Consider the following statements

i) The National Cooperative Development Corporation (NCDC) was established as an non statutory Corporation under the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare.

ii) NCDC will not be able to finance projects in the rural industrial cooperative sectors and for certain notified services in rural areas like water conservation, irrigation and micro irrigation

Which of the above statements is/are not true  about National Cooperative Development Corporation?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:c

Explanation

The National Cooperative Development Corporation (NCDC) was established by an Act of Parliament in 1963 as a statutory Corporation under the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare.

NCDC Act has been further amended which will broad base the area of operation of the Corporation to assist different types of cooperatives and to expand its financial base. NCDC will now be able to finance projects in the rural industrial cooperative sectors and for certain notified services in rural areas like water conservation, irrigation and micro irrigation, agri-insurance, agro-credit, rural sanitation, animal health, etc.

9.Which of the following statements is/are true about Eight schedule?

i) Konkani, Manipuri and Nepali were added in 1967 by 21st Constitutional Amendment Act

ii) Bodo, Sindhi ,Dogri, Maithili and Santali were added in 2003 by 92nd Constitutional Amendment Act

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

14 were initially included in the Constitution. Subsequently, Sindhi was added in 1967 by 21st constitutional amendment act; Konkani, Manipuri and Nepali were added in 1992 by 71st Constitutional Amendment Act; and Bodo, Dogri, Maithili and Santali were added in 2003 by 92nd Constitutional Amendment Act.

10.Consider the following statements

i) Nauradehi Wildlife Sanctuary, covering about 1,197 km2(462 sq mi), is the largest wildlife sanctuary of Chattisgarh state in India. 

ii) It is a potential site for the Cheetah Reintroduction in India. The cheetah prey density were reasonable and based on current prey density the area could support about 25 cheetahs.

Which of the above statements is/are not true about Nauradehi Wildlife Sanctuary?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation

Nauradehi Wildlife Sanctuary, covering about 1,197 km2 (462 sq mi), is the largest wildlife sanctuary of Madhya Pradesh state in India. 

It is a potential site for the Cheetah Reintroduction in India. The cheetah prey density were reasonable and based on current prey density the area could support about 25 cheetahs.

 

 

 

 

 

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.