UPSC Daily Current Affairs Prelims Exercise- 11th Jan 2019

1.Consider the following statements

i) Bureau of Energy Efficiency (BEE) is a non statutory body and non constitutional body.

ii) The mission is to assist in developing policies and strategies with a thrust on self-regulation and market principles with the primary objective of reducing energy intensity of the Indian economy

Which of the above statements is/are  true  about Bureau of Energy Efficiency ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c)i & ii

              d) none

Ans:b 

Explanation

Bureau of Energy Efficiency (BEE) is a statutory body, set up by the Government of India on 1st March 2002 under the provision of the Energy Conservation Act, 2001.

The mission is to assist in developing policies and strategies with a thrust on self-regulation and market principles with the primary objective of reducing energy intensity of the Indian economy within the overall framework of the Energy Conservation Act, 2001.

2.Consider the following statements

i) To benefit the occupants and the environment by promoting energy efficiency in design and construction of homes, apartments and townships.

ii) Ministry of New and renewable energy launched the ECO Niwas Samhita 2018.

Which of the above statements is/are  true  about ECO Niwas Samhita 2018 ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:

Explanation

To benefit the occupants and the environment by promoting energy efficiency in design and construction of homes, apartments and townships.

Ministry of Power launched the ECO Niwas Samhita 2018.

3.Consider the following statements

i) The World Gold Council is an association whose members comprise the world’s leading gold mining companies. It helps to support its members to mine in a responsible way and developed the Conflict Free Gold Standard.

ii) Headquartered in the United States, they have offices in India, China, Singapore, Japan and the UK.

Which of the above statements is/are  true  about World Gold Council?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation

The World Gold Council is an association whose members comprise the world’s leading gold mining companies. It helps to support its members to mine in a responsible way and developed the Conflict Free Gold Standard.

Headquartered in the UK, they have offices in India, China, Singapore, Japan and the United States.

4.Consider the following statements

i) The limit for eligibility for the Composition Scheme is raised to an annual turnover of ₹1.5 crore from April 1, 2019 and only manufacturers and traders were eligible for this scheme.

ii) The Prime Minister will be the Chairperson

Which of the above statements is/are  true  about GST council?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation

The Union Finance Minister will be the Chairperson

As a member, the Union Minister of State will be in charge of Revenue of Finance

The limit for eligibility for the Composition Scheme is raised to an annual turnover of ₹1.5 crore from April 1, 2019. So far, only manufacturers and traders were eligible for this scheme. The Scheme now has been extended to small service providers with an annual turnover of up to ₹50 lakh, at a tax rate of 6%.

5.Consider the following statements

i) The Bureau of Indian Standards(BIS) is the national Standards Body of India working under the aegis of Ministry of Commerce

ii) BIS is the National Standard Body of India established for the harmonious development of the activities of standardization, marking and quality certification of goods and for matters connected therewith or incidental thereto

Which of the above statements is/are  true  about Bureau of Indian Standards?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation

The Bureau of Indian Standards(BIS) is the national Standards Body of India working under the aegis of Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution, Government of India.

BIS is the National Standard Body of India established under the BIS Act 2016 for the harmonious development of the activities of standardization, marking and quality certification of goods and for matters connected therewith or incidental thereto.

6.Which of the following statements is/are true about SWAYAM?

i) It is an indigenous developed IT platform that facilitates hosting of all the courses, taught in classrooms from 6th class till post-graduation to be accessed by anyone, anywhere at any time

ii) SWAYAM platform is indigenously developed by Ministry of Human Resource Development (MHRD)with the help of Google. 

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

an indigenous developed IT platform that facilitates hosting of all the courses, taught in classrooms from 9th class till post-graduation to be accessed by anyone, anywhere at any time.

SWAYAM platform is indigenously developed by Ministry of Human Resource Development (MHRD) and All India Council for Technical Education (AICTE) with the help of Microsoft 

7.Which of the following statements is/are not true about Mausam ?

i) Project ‘Mausam’ is a Ministry of Culture project to be implemented by Archeological Survey of India, New Delhi as the nodal coordinating agency

ii) At the macro level, it aims to re-connect and re-establish communications between countries of the Indian Ocean world, which would lead to an enhanced understanding of cultural values and concerns

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation:

Project ‘Mausam’ is a Ministry of Culture project to be implemented by Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA), New Delhi as the nodal coordinating agency with support of Archeological Survey of India and National Museum as associate bodies.

At the macro level, it aims to re-connect and re-establish communications between countries of the Indian Ocean world, which would lead to an enhanced understanding of cultural values and concerns

8.Which of the following statements is/are true about Point Calimere Wildlife and Bird Sanctuary?

i) This site has recorded the first largest congregation of migratory waterbirds in India, with a peak population and this was the first successful rescue of a beached whale in Asia.

ii) The sanctuary was created in 1967 for conservation of the near threatened black buck antelope, an endemic mammal species of India.

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:b

Explanation:

The sanctuary was created in 1967 for conservation of the near threatened black buck antelope, an endemic mammal species of India.

This was the first successful rescue of a beached whale in Asia.

This site has recorded the second largest congregation of migratory waterbirds in India, with a peak population in excess of 100,000, representing 103 species.

9.Which of the following statements is/are true about National Mission for Sustainable Agriculture(NMSA)?

i) It is implemented during 11th Plan with the objectives to make agriculture more productive, sustainable and climate resilient

ii) It promots Integrated Nutrient Management (INM) through judicious use of organic manures and bio-fertilisers for improving soil health and its productivity

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:d

Explanation:

National Mission for Sustainable Agriculture(NMSA) is implemented during 12th Plan with the objectives to make agriculture more productive, sustainable and climate resilient

It promots Integrated Nutrient Management (INM) through judicious use of chemical fertilisers including secondary and micro nutrients in conjunction with organic manures and bio-fertilisers for improving soil health and its productivity

10.Consider the following statements

i) CSE’s Pollution Monitoring Laboratory is an independent, analytical laboratory that monitors toxic contamination of the environment and uses the results of this monitoring to advocate for improved regulation of the use of toxins in the country. 

ii) Centre for Science and Environment (CSE) is a public interest research and its advice are binding on government, organisation based in New Delhi.

Which of the above statements is/are true about Centre for Science and Environment ?

Options:

              a) i only                     

              b) ii only                    

              c) i & ii

              d) none

Ans:a

Explanation

CSE’s Pollution Monitoring Laboratory is an independent, analytical laboratory that monitors toxic contamination of the environment and uses the results of this monitoring to advocate for improved regulation of the use of toxins in the country. 

Centre for Science and Environment (CSE) is a public interest research and advocacy organisation based in New Delhi

 

 

Advertisements

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.